Antwerpse Kathedraalconcerten vzw

De Kathedraalorganist

Peter Van de Velde

Peter Van de Velde (°1972) is afkomstig uit Doel (Oost-Vlaanderen) waar hij op 9-jarige leeftijd als auto-didakt met orgelstudies begon. Vanaf zijn twaalfde was hij er reeds actief als organist in de plaatselijke kerk.

Zijn eerste muziekonderricht ontving hij in de Antwerpse Kunsthumaniora waar hij afstudeerde met de grootste onderscheiding voor orgel. Zijn hogere muziekstudies deed hij aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium waar hij na het behalen van verschillende eerste prijzen en finaliteiten in 1996 het Meesterdiploma behaalde als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij ook diverse meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie en hij behaalde eveneens het pedagogisch getuigschrift.

Peter Van de Velde - © Koen BroosBegin 2002 werd Peter Van de Velde aangesteld tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal in opvolging van Stanislas Deriemaeker. In deze grootste gotische kathedraal van de Lage Landen bespeelt hij zowel het barokke Metzler (1993) als het symfonische Schyven-orgel (1891). Ook is hij als organist verbonden aan de Sint-Michielskerk te Antwerpen. Daarnaast is hij actief als begeleider-repetent van verschillende koren en vocale en instrumentale solisten. Als artistiek adviseur staat hij in voor de programmatie van diverse orgelcycli in het Antwerpse (Sint-Michielskerk, Kristus-Koningkerk, Kathedraal, Orgelcyclus Melsele). Als gegeerd begeleider treedt hij ook regelmatig op met koor, orkest en/of solisten en speelde hij met diverse orkesten concerti van o.m. Bach, Händel, Poulenc en Hakim. Hij vormt ook een vast duo met de violiste Nadja Nevolovitsch. Als concertorganist wordt hij regelmatig uitgenodigd op prestigieuze orgelfestivals en speelde o.m. in Engeland, Duitsland, Ierland, Schotland, Noorwegen, Nederland, Polen, Frankrijk, Rusland, Japan en Egypte (Caïro) waar hij een “Pipes for Peace”-concert verzorgde in aanwezigheid van Suzanne Moebarak. Ook droegen verschillende componisten werken aan hem op en verzorgde hij verschillende Belgische premières.

Hoewel zijn repertoire alle stijlen omvat heeft hij een speciale voorliefde voor het Franse en Belgische orgelrepertoire uit de 19de en 20ste eeuw.

In 2004 verwezenlijkte hij zijn eerste solo-CD aan het Schyven-orgel van de Antwerpse kathedraal met Franse symfonische orgelmuziek voor het Duitse label “Aeolus”. Voor hetzelfde label nam hij twee SACD’s op met de symfonische orgelwerken van de Belgische componist Paul de Maleingreau (1887-1956) en een CD met Bach-hommages en transcripties gespeeld op zowel het Metzler- als het Schyven-orgel van de kathedraal. Deze CD’s konden rekenen op veel positieve belangstelling en onderscheidingen in de gespecialiseerde pers en radio in binnen- en buitenland (Diapason, Orgelnieuws, Klara, WDR 3, Musique 3, Orgelkunst, Orgelvriend...). Zijn laatste realisaties zijn een CD met muziek van Bach, opgenomen op het Metzler-orgel in de kathedraal en een CD met tangomuziek, opgenomen in de Antwerpse Sint-Michielskerk, beiden met violiste  Nadja Nevolovitsch.

Foto: © Koen Broos

Bezoek ook de website van Peter Van de Velde: www.petervandevelde.org