Antwerpse Kathedraalconcerten vzw

Stanislas Deriemaeker

Stanislas Deriemaeker was van 1962 tot 2002 organist-titularis van de O.-L.-Vrouwekathedraal te Antwerpen. Tot 1996 doceerde hij orgel aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen. Eén van zijn leerlingen daar, was Peter Van de Velde. Hij was ook actief aan het Lemmensinstituut te Mechelen-Leuven en aan de afdeling Musicologie van de Leuvense Universiteit.

Sinds het neerleggen van zijn onderwijsopdrachten wijdt Stanislas Deriemaeker zich volledig aan zijn instrument.

Hij concerteerde in de meeste orgelcentra van Europa, tevens in de Verenigde Staten van Amerika, Canada, en het verre Oosten (Filippijnen, Hong Kong, Japan en Korea).

Hij fungeerde als jurylid bij de internationale orgelwedstrijden te Brugge, Haarlem, Dordrecht, Linz, St.Albans en Nürenberg.

In 1993 overhandigde de Gemeenschapsminister van Cultuur hem de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap "Johan Fleerackers", in 1995 en 1996 werd hij benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.

Hij is medestichter van de in 1963 opgerichte vzw "Antwerpse Kathedraalconcerten" en tevens artistiek adviseur van de orgelcyclus te Melsele.

Onder zijn opnamen zijn te vermelden: CD's op het romantische Schyven-orgel (1891) en het klassieke Metzler-orgel (1993) van de Antwerpse Kathedraal, op het Spaanse orgel te Melsele en het Verbuecken-orgel te Tessenderlo.